Tips till dig som ska köpa en elbil

Funderar du på att köpa en elbil för första gången? Hos holmgrensbil.se hittar du både nya och begagnade elbilar. Det finns elbilar för leverans omgående. Är du osäker på vilken modell som skulle passa dig, tveka inte att höra av dig för att få tips och råd. Det finns många olika elbilsmodeller, allt från SUV:ar till mindre bilar. När du ska köpa en begagnad bil är det mindre risk att bli lurad om du köper bilen av en bilhandlare. Begagnatmarknaden för elbilar har från att ha varit väldigt liten växt sig mycket större.

Elbilsbonus

En elbil är fortfarande ganska dyr i inköp även om miljöbonusen är inräknad. Regeringen har nyss höjt elbilsbonusen till 70 000 kronor, vilken kommer gälla från 1 april 2021. Detta gäller dock nya bilar som tas i bruk efter 1 april. Något som däremot är väsentligen billigare än en vanlig bil är driftskostnaderna. Även fordonsskatten är lägre och dessutom krävs det färre servicetillfällen och reparationer för en elbil. Så inför varje bilköp är det bra att göra en kostnadskalkyl över vad bilen kommer kosta dig.

Kontrollera och läs på innan du genomför köpet

Som vid vilket bilköp som helst är det viktigt att läsa på innan du köper bilen. En av det viktigaste aspekterna med en elbil är hur lång körsträcka den har och hur långa sträckor du åker. Undersök också vad som ingår i köpet, som till exempel en laddbox. Något som är bra att tänka på är att kyla minskar sträckan du kan köra. Fråga säljaren hur lång räckvidden är och om det finns möjlighet att testa bilen innan kan du göra det för att skapa dig en uppfattning om din egen räckvidd. När du köper en elbil är elbilsbatteriet den absolut viktigaste delen i bilen och också den dyraste. Därför kan det vara klokt att kontrollera garantin på batteriet.

Lär dig köra en elbil

Att köra en elbil är lite annorlunda jämfört med en bil som går på bensin eller diesel. Bilen låter ingenting och när du trycker på gaspedalen är det helt tyst. En elbil är ofta rätt kvick av sig och kan accelerera väldigt snabbt. Elbilen bromsar även in när du släpper på gaspedalen. Det är en lite annorlunda körupplevelse men som med allt annat vänjer du dig snabbt.

Kolla upp var din närmaste laddstation finns

När du köper en elbil är det väldigt bra om du kan ladda den hemma. Det kommer underlätta vardagslivet. Med vissa elbilar följer det med en laddbox vid köpet. Det finns såklart offentliga laddstationer. Kontrollera var det finns laddstationer runtomkring där du bor innan du köper bilen. Vad du ska köpa för elbil kan bara du bestämma. Det finns många olika bilmärken som har elbilar i sitt sortiment. Den biltillverkare som ligger i framkant är Tesla.