Mini – allt om minstingen!

Få bilar väcker så mycket känslor, körglädje och nostalgi som en Mini Cooper!

En brittisk klassiker och kär bil som har haft många namn. Mini har tillverkats under flertalet namn genom tiderna, t.ex. Morris Mini, Austin Seven, John Cooper och Riley Elf.

Minipremiär – trög säljstart

Charmtrollet Mini premiärvisades 26 augusti 1959 i Storbritannien. Mottagandet var både svalt, skeptiskt och tveksamt inom bilvärlden. De små hjulen skapade huvudbry och flertalet bland publiken på bilmässorna i Storbritannien var oroade över bilens funktionalitet, kvalité och köregenskaper. De första åren för bilmodellen Mini var svåra ekonomiskt och bilen sålde initialt mycket dåligt. Populariteten och försäljningssiffrorna skulle växa genom att skådespelare, artister, rallyförare och popstjärnor valde att köra minstingen! Mini var och är en klass för sig, vilket kultureliten i Storbritannien snabbt fattade tycke för!

Minins attraktiva form, utseende och köregenskaper rev ner klassbarriärerna i Storbritannien. Allt från popstjärnor , arbetarklass, rallyförare, mods och hipsters och kungligheter – samtliga ville ratta en Mini! Ett namn som kom att förknippas med bilen är förstås John Cooper, racerföraren bakom Formel 1-stallet Cooper.

John Cooper blev överförtjust av väghållningen och körupplevelsen av Minin och övertalade BMC att släppa en version med starkare motor och med skivbromsar. John Coopers version av Mini släpptes 1961 och blev en säljsuccé och namnet Mini Cooper används än idag på sportigare bilvarianter av Minin. En engelsk komiker som verkligen blivit synonym med Minin är förstås Mr. Bean!

Upptäck körglädjen!

Om du som läsare aldrig kört eller suttit i en Mini, rekommenderas du att göra det åtminstone en gång i livet. Bilen är verkligen en körupplevelse, lättkörd, pigg och lika charmig att köra som den är att beskåda. Självklart behöver du ett körkort för att få köra en Mini även fast den är enormt lättkörd, både lätt att fickparkera och lätt att manövrera med sina blygsamma mått. Är du sugen på köra en Mini och samtidigt i behov av att ta ett körkort? Kolla in denna trafikskola i Gävle och deras intensivkurser, samtliga av deras övningsfordon är Minis!

En elektrifierad framtid

Möt vårsolen och tussilagon vid vägkanten i en sprillans ny Mini och tänk även på miljön. De senaste modellerna av den klassiska Minin går att få helt elektrifierade. En tidlös design i en modern tappning, nya Mini Electric är ikonisk och med sina nätta mått och 3-dörrarsmodell kommer den alltid vara tidlös. Kreativa lösningar, laddad med fart och ett driv som kommer få vilken förare som helst bakom ratten att börja le. Alla vi som älskar Minis och alla ni som fortfarande inte provat, här kommer minstingen i en elektrifierad version 2020 och den är både sparsam för miljön och plånboken. Mini har ett batteri som skall klara av 27 mils körning på en laddning. Modellerna på Minis idag är långt fler än tidigare och tanken är förstås att det skall finnas en Mini för var och en. Oavsett om du bor i staden eller ute på landet – den elektriska framtiden i en Mini är redan här!