Film- och tv-historiens 5 bästa bilar

Film- och tv-historien är full av fascinerande och coola bilar. Låt oss därför lämna verkligheten för en stund och titta på några av de bästa fordonen som förgyllt upplevelsen på våra skärmar. Även om många av de här bilarna har egenskaper som knappast är att betrakta som realistiska så är det ju inget fel att drömma. En del modifikationer kan man ju trots allt göra, till exempel hos transportstyling.se, som har en hel del godis att välja mellan. Hur som helst, här följer en lista med film- och tv-historiens bästa bilar.

Ford Falcon (1973)

Ford Falcon tillverkades av Ford i Australien mellan 1973 till 1976. Bilen är kanske mest känd för att spela en stor roll i filmserien Mad Max, där huvudkaraktären gasar runt i en Ford Falcon Pursuit Special. Det mest ikoniska med bilen är förmodligen kompressorn som på ett karaktäristiskt sätt sticker upp från motorhuven, en touch som ger bilen ett minst sagt muskulärt utseende.

DeLorean DMC-12 (1981)

Vad skulle du göra om du hade en bil med kapacitet att låta dig resa i tiden? Om man ska tro filmserien Tillbaka Till Framtiden så verkar det som att det vore en källa till mer trubbel en nytta. Vad som står klart är att filmerna gjorde bilen DeLorean ikonisk. Detta trots att den i verkligheten inte har något särskilt bra rykte. Mest iögonenfallande är förmodligen dörrarna som öppnas lodrätt.

Pontiac Trans Am (1982)

Knight Rider var en av 80-talets mest populära tv-serier. I den fick man följa en ung David Hasselhoff när han åkte runt i en svart Trans Am med namnet KITT. Bilen kunde prata och hade tillsynes en egen vilja och intelligens – positiva egenskaper för en bil vars huvudsyfte vid sidan av att fungera som transport också hjälpte David att lösa brott.

Pontiac GTO (1966)

Popbandet The Monkees ses av många som ett av musikhistoriens första sammansatta pojkband. En produkt avsedd att sälja skivor. Bandet lanserades komplett med en färdig image, skivor och en tv-serie. Bland tv-seriens mer ikoniska komponenter finns bandets bil, en ordentligt modifierad Pontiac GTO av årsmodell 1966. Många skulle nog hävda, mig inkluderad, att modifikationerna inte förbättrade bilens utseende. Men snygghet och coolhet är två helt olika saker, och cool var den.

Mustang Shelby GT500 (1967)

Filmen Gone in 60 Seconds (2000) kretsar mycket kring en Mustang Shelby GT500 som fått namnet Eleanor. Det är en tung och muskulös bil utrustad med en V8 och en topphastighet på drygt 220 km/h. Det som slår en när man ser bilen nu är hur modern den ser ut, den ser betydligt maffigare ut än de flesta av bilarna som gavs ut under den era den är sprungen ur.