Volvo XC90

Volvo har länge haft rykte om sig att skapa säkra bilar, och i amerikanska filmer får Volvobilen ofta representera familjelivet med barn, hund och villa. Det finns också en anledning till att detta rykte och denna bild av Volvo har uppstått, då bilmodeller från den svenska biltillverkaren har toppat listorna över de säkraste bilarna i flera år – så även år 2017. Faktum är att det är fjärde året i rad som en Volvobil toppar listan. Det handlar om en sammanställning som Folksam har gjort, som bland annat baseras på olycksstatistik mellan 1983 och 2016. Den säkraste bilen just nu enligt denna statistik är Volvo XC90, av årsmodell 2002-2015. Denna bil låg långt före tvåan på listan, och var faktiskt hela 60 procent säkrare, vilket är en större skillnad mellan topplaceringen och de efterföljande bilarna än det har varit tidigare år.

Säkerhetsaspekten är med andra ord inte bara ett rykte när det gäller Volvo. Därmed är det inte heller konstigt att Volvobilar förknippas med familjelivet, eftersom föräldrar av naturliga skäl blir mer medvetna om säkerhetsrisker då de vill skydda sitt eller sina barn. Många väljer då att köpa en säkrare bil än de tidigare haft. De flesta måste ju ändå investera i en större familjebil när de får sitt första barn, utöver alla andra investeringar, som en barnvagn, åkpåsar till vagnen och en mängd kläder för alla årstider. Då är det inte konstigt att man passar på att välja en bil som har fått bra resultat i krocktester, som Volvo XC90.

XC90:n lanserades år 2002, och uppdaterades till en ny generation år 2014. Den tillverkas i Sverige, i Torslandaverken, och är en av Volvos mest framgångsrika modeller när det gäller försäljning. Bilen är en SUV, och finns med både framhjulsdrift och fyrhjulsdrift. XC90:n var också den första av Volvos personbilar som fick en V8-motor. Man valde att inte använda de V8-motorer som redan fanns (från Ford, moderbolaget), utan skapade istället en ny motor. Detta var för att bränsleförbrukningen skulle bli mer effektiv. Den nya generationen XC90, som alltså släpptes 2014, finns dessutom som plug-in-hybrid, där en bensinmotor har kombinerats med en elmotor. Modellen finns också med fyrcylindrig bensinmotor eller dieselmotor.