Volvo 440 Turbo

 

Volvos gamla 400-serie räknas väl knappast som någon av de mest framgångsrika bilarna koncernen har producerat under åren. Dessvärre var den befäst med en mängd olika kvalitetsproblem och elfel, som irriterade både kunderna och de verkstäder som febrilt försökte lösa problemen. Men, när de fungerade var detta faktiskt en ganska trevlig modell som designmässigt var roligare än den tidens större Volvobilar. Volvo 440 baserades på sportkupén 480, som lanserats ett par år tidigare. Detta innebar samma motorer, växellådor och instrumentpanel med mera. 400-serien tillverkades i Holland och var en direkt efterföljare till 300-serien; en modell som aldrig blev särskilt lyckad.

Jämfört med 300-serien var dock den nya modellen ett stort lyft på alla sätt. Kvalitetsmässigt var den nya 400:an kanske inte en så stor förbättring, men här fanns faktiskt en hel del körglädje – åtminstone för den här tiden. Särskilt gällde detta 440 Turbo, som förhöjde körglädjen ytterligare ett snäpp jämfört med basversionen. 440 GL/GLT hade en motor på 95 hästkrafter ur 1,7 liters volym, medan turbomodellen kramade ur 120 hästar ur samma motor. 120 hästkrafter kan tyckas skrattretande, till och med 1989, men procentuellt sett var de extra hästkrafterna ett stort lyft. Accelerationen från 0–100 gick på 2 sekunder snabbare än GL-versionen (turbon klarade sprinten på ca 9,5 sekunder), vilket förstås inte var häpnadsväckande på något sätt. Dock var detta inte mycket sämre än accelerationen hos den tidens 740 Turbo.

Utseendemässigt skilde sig turboversionen en hel del jämfört med vanliga GL. Den hade ett spoiler-och kjolpaket runt om exteriört och spoilerljus i fronten. Dessutom hade denna variant snygga lättmetallfälgar som mätte 15 tum, till skillnad från 14 tum hos den vanliga modellen. Interiört fanns både snygga och bekväma sportstolar, med stor justeringsmån. Men, allt detta fanns också hos GLT-modellen. Det enda sättet att skilja turbomodellen mot GLT:n var just turbo-emblemet där bak, vilket kunde anses lite tråkigt. Som tillval fanns både AC och taklucka, förutom de vanliga tillvalen som dragkrok och liknande. Dessutom såldes ett ännu djupare spoilerpaket för den som ville ha en utökad sportig look.

Volvos 400-serie sålde i ganska många exemplar på den svenska marknaden, vilket innebar att den var en vanlig syn ute på vägarna. Den fick en facelift 1994 (som matchade Volvo 850 i utseende) och tillverkades tills 1996, då den kom att ersättas av nya S40.