Skoda Superb Sport

 

Få kunde säkert ana för 30 år sedan att Skoda skulle komma att bli en av de populäraste bilmodellerna på marknaden. Kvaliteten förr var verkligen sisådär, för att uttrycka det snällt, och körglädjen fick man helt enkelt vara utan. Men det var då det. Mycket har hänt sedan dess och det är faktiskt tack vare Volkswagen som Skoda nu blommar för fullt. Nu erbjuds bilar som inte bara har vettiga ägandekostnader, men som dessutom är alldeles utomordentligt roliga att köra. Exakt hur roliga beror förstås på vilken modell man väljer, men här är det som vanligt tycke, smak och egen erfarenhet som gäller.

Ta exempelvis en titt på nya Skoda Superb, den största och rymligaste Skoda-modellen på marknaden. I den här bilen finns det massor av plats för hela familjen. Faktum är att ganska många kan sträcka ut benen i baksätet. Bagageutrymmet är lika imponerande; här ryms hela 660 liter bagage, utan att man behöver fälla baksätet. Detta är med andra ord en av de allra rymligaste bilarna i sin klass – inte ens stora Volvo V90 kommer i närheten, trots att denna är mycket dyrare.

Men hur är det med prestandan då? Det är väl jättebra att bilen är rymlig och att hela familjen får plats, men är Superben kul att köra? Motormässigt finns Superb med både diesel- och bensinmotorer från 150 till hela 280 hästkrafter. Den senare har en 2-liters turbomotor, som ger bilen en accelerationstid från 0–100 km/h på 5,8 sekunder. Toppmodellen är fyrhjulsdriven, vilket absolut behövs för att få ned kraften i gatan. När Skoda Superb släppts på marknaden fanns det dock inget som visuellt uttryckte de sportiga attributen hos bilen; en bil som accelererar som en sportvagn måste väl få synas lite extra?

Detta har dock tillverkaren tagit vara på och erbjuder nu modellen Skoda Superb Sport som ger bilen en annan profil. Skodan blir nu betydligt mer aggressiv till sitt utseende och visar upp en helt annan sportighet än tidigare. Självklart finns Superb Sport i rött, det vill säga den färg som allra mest associeras med sportiga bilar. För att vara en så pass stor bil så passar faktiskt Superben i rött, men är man inte så förtjust i just denna kulör finns det förstås en mängd andra alternativ att välja bland.

Exteriört är bilen försedd med en svart grill och djupare spoilers runt om. Dessutom har den dubbla utblås till avgassystemet. Allt detta fungerar bra för att ge bilen en annan prägel än modellerna L&K, Style och Business. Inne i bilen har man ett par rejält tilltagna sportstolar som är bekvämt klädda i läder och alcantara (en variant av mocka). Detta är inte bara bekvämt utan också både sportigt och snyggt att se på. Priset? Ja, det är ganska högt för en Skoda men jämfört med de närmaste konkurrenterna är det ett reapris!