Bilar

Hyundai Ioniq

Hyundai Ioniq är en av den sydkoreanska biltillverkarens nyaste modeller, och det är helt klart en bil som ligger rätt i tiden såtillvida att alla varianter av modellen är miljöbilar: Ioniq kan fås som hybrid, som plug-in hybrid eller som elbil. Namnet är en sammandragning av det engelska orden för jon, ”ion”, och ”unique” – Ioniq. Hybridvarianten av bilen var först ut, då den lanserades i Sydkorea i januari 2016. Senare samma år och i februari 2017, på bilshowerna i Genève och New York, lanserades de två andra varianterna.

Ioniq är en halvkombi med fem dörrar, och har en särskild aerodynamisk design som bidrar till att minska luftmotståndet. Därmed förbättras även effektiviteten av bilens drivkraft. Hyundai har även gjort andra förbättringar, jämfört med andra miljöbilar. Hybridvarianten har till exempel ett 12V-batteri som väger betydligt mindre än den annars vanliga blyackumulatorn. Förbättringarna märks bland annat på Ioniq Electric, elbilsvarianten, då 2017 års modell av denna bil blev den mest effektiva bilen (utav alla årsmodeller och alla bränsletyper) enligt USA:s Environmental Protection Agency. Detta då Ioniq Electric beräknades gå drygt 200 km på motsvarande en gallon bensin, det vill säga 136 MPGe.

Om du vill ta reda på mer om Ioniq, och se de andra bilmodellerna som Hyundai erbjuder, ska du gå in på https://www.hyundai.se.