Bilar

Bygg ditt eget garage

En sak som många tänker på när de ska hyra lägenhet, hus eller rent av köpa ett eget hus, är var bilen ska stå. Ett garage är för det mesta önskvärt. Om man hyr en bostad finns det ofta inte mycket man kan göra åt situationen om det inte finns ett garage. Om man hyr ett hus kan det finnas en liten chans att man kan bygga ett eget garage på tomten, men det kan i så fall vara bättre att välja ett uppfällbart garagetält eller liknande. Om man köper ett eget hus är det vanligtvis inget större problem att bygga ett garage på tomten, så länge den är stor nog. Det finns dock en hel del som kan vara bra att tänka på både innan bygget, under bygget och efter bygget. Vad säger att garaget bara ska ha ett rum för bilen? Det är bara en av de saker som kan vara värda att tänka på.

Vad kan garaget användas till?

Ett garage kan användas till mer än bilen. Många väljer att dela upp sitt garage i flera olika delar. En del används för bilen, en annan del som verkstad och en tredje del för förvaring. Vissa väljer också att inreda en del av garaget som gästrum eller liknande. Detta kan vara värt att fundera på när det är dags att bygga garaget. Då kanske byggnaden behöver bli lite större, eller i en annan modell än man först tänkt sig och då kanske man måste ansöka om bygglov eller be om tillstånd från grannar eller liknande för att få bygga sitt garage. Dessutom måste man räkna på kostnaden och se hur den förändras i takt med att garagets storlek ändras. Om man har en begränsad budget kan detta vara mycket viktigt. Om man vill inreda en del av garaget som gästrum måste man även tänka på eventuell avgaslukt, lukt från kemikalier och isolering i garaget. Här kan det finnas vissa krav som måste uppfyllas och det kan vara bra att kolla upp i god tid.

Vad bör man tänka på?

När man ska bygga garaget är det bra om det byggs på så platt mark som möjligt. Om man vill ha ena delen isolerad kan just den delen också byggas in i en kulle eller liknande för att marken ska ge lite extra isolering. Det kan vara bra med fönster för ljusinsläpp. Då slipper man ha lampor tända i garaget om man behöver arbeta där på dagen. Om det är inrett som gästrum eller liknande blir det också ett mer gemytligt utrymme om gästen faktiskt kan se ut och inte behöver känna sig instängd i en form av betongbunker. En annan sak man bör tänka på är att dörrar och portar som används till garaget bör vara säkra och gärna låsbara. Det är också viktig att tänka på att golvet i den del av garaget där bilen finns måste vara slitstarkt, lättskött och halkfritt. Om man spiller måste det vara lätt att städa.