Bilar

Bilens olika drivmedel

Tre bränslealternativ

Det finns flera olika drivmedel till bilen som alla har lite olika egenskaper. Det allra vanligaste är fortfarande bensin som överlag ger mindre utsläpp än en dieselbil med katalysator. Bensin, diesel och naturgas är fossila bränslen som bidrar till klimatförändringar och skadar våran miljö. För att bevara miljön finns det andra alternativ man kan använda som drivmedel, elektricitet till exempel. Elbilar blir alltmer populära då de inte släpper ut några giftiga ämnen men i dagsläget är elbilarna ganska dyra i inköp. Biobränsle och etanol är två andra drivmedel som släpper ut lägre halter växthusgaser än bensin och diesel.

Elektricitet som drivmedel blir vanligare

Både bensin och diesel är varianter av förädlad olja och är de bränslen som använts av de stora massorna längst. Det är skillnad både på motorernas karaktär och hur bilen övrigt är uppbyggd, så som konsument bör man fundera över detta innan man bestämmer sig för vilken sorts bil man ska köpa. Ett annat bränsle som ökar i popularitet är etanol, vilket betyder alkohol. Det är mer eller mindre exakt samma substans som finns i öl och vin, och dessa motorer blir mer och mer populära på racingbilar på grund av bränslets extremt explosiva egenskaper. Det är fortfarande ovanligt att vanliga bilar drivs på endast etanol, det vanligaste är att de drivs på bensin som blandas med etanol. Att använda dieseltrim har blivit vanligare bland oss icke racingförare som vill ha lite extra hästkrafter på grund av framstegen inom dieselteknologin.

Bilar som drivs uteslutande av elektricitet blir allt vanligare i takt med att de blir billigare i inköp och laddstolparna blir fler. El är förvisso inte gratis, men jämfört med bensin och diesel är det mycket billigt. Elbilar producerar inga avgaser, är tysta och dessutom skattefria. Den som gillar att köra fort kan också vara intresserad av att veta att en elmotor ger maximalt vridmoment oavsett varvantalet vilket innebär väldigt snabb acceleration. I Norge har Tesla på senare tid blivit ett av de absolut vanligaste bilmärkena, och allt fler bilföretag satsar på eldrivna modeller.

Tesla är vanliga i Norge

Vilken bil man vill ha är både en ekonomisk och kulturell fråga. miljöbilarna är inte populärare i alla samhällsgrupper, framförallt inte utanför storstäderna och längre ut på landsbygden. Kanske för att infrastrukturen för elbilar inte hunnit lika långt på landsbygden. Utvecklingen fortsätter dock i hela landet, och förmodligen kommer höjda bränsleskatter att så småningom driva allt fler människor på landet att köpa hybrid eller renodlat elektriska bilar.